BRUTHAUSGALLERY

Haider Jabbar Lateef

°1986, Baghdad Iraq

Works and lives in Brussels, Belgium

 

(NL) ’…Ooit vertelde mijn grootmoeder me dat vogels elkaar nooit doden, wat er ook gebeurt. Ze zijn er gewoon niet toe in staat. Twee jaar geleden was er in Irak een bloedbad waarbij om en bij de 1700 mensen vermoord werden. De afslachting werd aangericht in Camp Speicher. Ik heb er enkel     over gehoord. Ik heb er geen beelden van gezien. Wat ik wel zag, waren de gezichten van mensen in de straten van Bagdad, gezichten gevuld met terreur en  wanhoop. Ik werd me bewust van de catastrofe die zich zou afspelen in het ganse land.

Ik ben opgegroeid voor Irak, dat bijna mijn hele leven in oorlog was. Ik werd geboren midden in de Iraans-Irakese oorlog, die het leven kostte aan bijna een miljoen mensen. Daarna was er de Irakese invasie in Koeweit. In de jaren 90 hoorde ik over de honger en de armoede tijdens het economisch embargo op Irak. Achteraf was er de Amerikaanse oorlog die ons verloste van de dictator Saddam, maar die ook zo veel steden en eraan verbonden herinneringen vernietigde. Nadien was er de sektaristische oorlog en vervolgens kwam ISIS. Die is er nog steeds. …’

 

Haider Jabbar Lateef

 

 

STUDIES / RECIDENCIES:

2014 - graduated from the college of Fine Arts in Baghdad University

2009 - graduated from Baghdad's Institute of Fine Arts

 

WORK

2015-2016 - works with Ruya Foundation of the Iraqi Association for Contemporary Arts in

2013 - Member of the Sada Foundation of the Iraqi Association for Contemporary Arts 2013 - joined with the Norwegian UN.

2010 - joined the Iraqi Center for independent film to be one of its members, Work in the film industry «Art Director» short and long films and also served as the Iraqi drama.

Member of the Iraqi Association of Fine art

 

PUBLICATIONS:

2018 - A Sadistic Frenzy, Bruthausgallery, 100 ex.

2016 - Invisible Beauty - Teksten van: A. Bader, A. Rashid, F. Harram, K. MacKinnon, L. Al Gailani Werr, L. Lambrecht, P. Van Cauteren, S. Kealy, S. Bekas, T. Chalabi

 

SELECTED SOLO EXHIBITIONS:

2018 - A Sadistic Frenzy, Bruthausgallery, Waregem (B)

 

SELECTED GROUP EXHIBITIONS:

2019 - Camouflaged Pearls #2, Bruthausgallery, Waregem, (B)

2019 - Dossin Kazerne, Mechelen (B)

2017 - Camouflaged Pearls , BruthausGallery (B)

2015  - Biennale Di Venezia | Paviljoen van Irak - S.M.A.K. (I)